Pieterman, Butternut, Pompoen, Zoete Ui, Elixir d’Anvers, Gember

Seppe Nobels - Graanmarkt 13
INGREDIENTEN
  • grof zeezout
  • zoete ui
  • 1 st Butternut pompoen
  • 2 el olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 3 takken tijm
  • 2 takken rozemarijn
  • 4 jeneverbessen
  • 3dl melk
  • 30 gram gember
  • 2 tl wasabi poeder
  • 5 cl Elixir d’Anvers
  • 1 el honing
  • 2,5 dl slagroom
  • 2 limoenen
  • 3 blaadjes gelatine
  • peper en zout
  • pieterman
  • vogelmuurkruid
  • 1 rode ui

BEREIDING

  1. Bedek de zoete uien (hele) met grof zeezout en gaar in de oven op 180°C gedurende 45 minuten. Snij de rauwe pompoen in stukken en gaar in de oven gedurende 35 minuten op 170°C samen met 2 eetlepels olijfolie, 2 tenen knoflook, tijm, rozemarijn en 4 jeneverbessen onder aluminiumfolie.
  2. Voor de flan van gember: Verhit de melk tot ongeveer 60°C samen met de geraspte gember, Elixir d’Anvers, wasabipoeder en honing. Haal alles door een zeef en voeg de gelatine blaadjes toe. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en voeg dan de half opgeklopte slagroom toe. Laat opstijven gedurende 1 uur in de koelkast.
  3. Haal de pompoen van de ovenplaat en kleur ze rondom in een hete grillpan. Ontschub de pieterman en haal de filet van de graat en verwijder de kleine zijgraatjes. Bak krokant in olijfolie en kruid af met peper en zout. Serveer de pieterman en gegrilde pompoen samen met losgetrokken lobben van de zoete ui. Haal met behulp van een ring schijfjes uit de flan van gember. Werk het geheel af met fijn gesnipperde rode ui en vogelmuurkruid.