Onze geschiedenis

19 maart 1863, 2 uur 's ochtends

Na een jarenlange zoektocht legt François-Xavier de Beukelaer in de vroege ochtend van 19 maart 1863 de laatste hand aan het recept voor zijn Elixir d’Anvers. Deze heerlijke kruidenlikeur van de  student medicijnen en farmacie zal de geschiedenis ingaan omwille van zijn opmerkelijke digestieve en weldoende eigenschappen. De uitzonderlijke kwaliteit van Elixir d’Anvers werd wereldwijd erkend en bekroond met tientallen gouden medailles en erediploma’s. Niet alleen in Europa was Elixir d’Anvers een voltreffer, maar ook in Australië, Afrika en de Verenigde staten werd deze artisanale kruidenlikeur alom geroemd. Eén van de meest markante diploma’s komt uit Boulogne-sur-Mer in Frankrijk (1887) en draagt de handtekening van Louis Pasteur.

Van de Paardenmarkt naar de Haantjeslei

François-Xavier de Beukelaer vestigde zijn likeurstokerij in 1863 aan de Antwerpse Paardenmarkt, maar moest al gauw uitwijken naar de Bredastraat nr. 22, met burelen in Kipdorp nr. 77 en bijhuizen op de Paardenmarkt nr. 63, in de Anneesensstraat nr. 65 en in de Kapelstraat te Hoboken.

Door het overweldigende succes van Elixir d’Anvers werd ook de stokerij in de Bredastraat te klein, en werd die overgebracht naar de hoek van de Everdystraat en de Hospitaalstraat. Maar ook deze grotere stokerij kon niet voldoen aan de vraag, waardoor François-Xavier de Beukelaer besloot om grond aan te kopen in de Haantjeslei en ook het het kasteel en het bijhorende park te verwerven. In 1894 werd daar de nieuwe en moderne stokerij geopend. In 1913 werd er nogmaals geïnvesteerd in de bouw van een entrepot ter hoogte van de Van Trierstraat 40. Met deze permanente stock kon de lokale en de internationale vraag naar Elixir d’Anvers worden opgevangen.

Professionalisering

De professionalisering kwam er niet enkel met de bouw van een nieuwe en moderne stokerij, maar ook met de oprichting van een vennootschap onder gemeenschappelijke naam op 1 februari 1909. De firma bestond uit François-Xavier de Beukelaer, zijn vrouw en hun zonen Emile en Louis-Xavier de Beukelaer. Tijdens de Eerste Wereldoorlog trok het echtpaar De Beukelaer zich terug uit het bedrijf en lieten ze de leiding over aan de zonen Emile en Louis-Xavier. Toen Emile de Beukelaer in 1922 veel te jong stierf, zette Louis-Xavier het bedrijf verder samen met zijn zonen Balthazar-Xavier en Jean en zijn neef Edmond de Beukelaer.

Na 53 jaar aan het hoofd van de stokerij, ging Louis-Xavier in 1941 met pensioen en liet hij de firma over aan zijn zonen en neef Edmond. Na Tweede Wereldoorlog kwam de firma volledig in handen van Edmond de Beukelaer, die later werd bijgestaan door zijn zonen Emile en Jacques. Beiden zijn inmiddels ook met pensioen.

Opvolging

Na een jarenlange samenwerking met Emile de Beukelaer, staat Ivan Nolet de Brauwere, telg van een oud stokersgeslacht, nu aan het roer bij FX de Beukelaer. Hij zorgde voor de broodnodige modernisering maar blijft trouw aan de traditie en zet het werk van François-Xavier de Beukelaer na meer dan anderhalve eeuw verder.