Gekarameliseerd witloof met Elixir d’Anvers, rosbief en hasselback aardappelen
Feestelijk hoofdgerecht, hiermee scoor je altijd!
INGREDIENTEN
Voor 4 personen:
- 8 aardappelen
- 1 kg rosbief
- 4 stronkjes Belgisch witloof
- Boter
- Peper & zout
- Scheutje water
- 50 ml Elixir d’Anvers

BEREIDING
Hasselback aardappelen
- Verwarm de oven voor op 180°
- Was de aardappelen en dep ze goed droog (schillen hoeft niet)
- Maak insnijdingen van ongeveer 4 mm breed in de aardappelen, maar zorg er voor dat je de niet doorsnijdt, zodat de schijfjes langs de onderzijde van de aardappel aan mekaar blijven zitten
- Leg de aardappelen in een ovenschaal
- Bestrijk ze met olijfolie, zorg er voor dat er ook olie tussen de schijfjes zit (gaat het makkelijkst met een keukenpenseel)
- Bestrooi de aardappelen met grof zeezout
- Plaats de aardappelen +/- 50 à 60 minuten in de oven
Rosbief
- Haal het vlees +/- 30 minuten voor de bereiding uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur komt
- Smelt wat boter in een pan en bak het vlees rondom rond goudbruin
- Kruid voldoende met peper & zout
- Doe het vlees in een ovenschotel en plaats 25 minuten in de oven naast de aardappelen
- Haal het vlees uit de oven en draai het om
- Omwikkel het met aluminiumfolie en laat even rusten
Gekarameliseerd witloof met Elixir d’Anvers
- Maak het witloof schoon en snij de stronkjes in 2
- Smelt de boter in een pan en bak de stronkjes langs beide zijden goudbruin
- Kruid met peper en zout
- Voeg een scheutje water toe en dek het geheel af met een stuk boterpapier (duw het boterpapier een beetje aan)
- Laat de stronkjes +/- 10 min stoven en verwijder het boterpapier
- Overgiet de witloof met Elixir d’Anvers
- Laat nog een 8-tal minuten stoven tot het meeste vocht verdampt is
Afwerking
- Snij het vlees in schijfjes en verdeel over de borden, voeg hierbij de hasselback aardappelen en het gekarameliseerd witloof
Tip: Gekarameliseerd witloof met Elixir d’Anvers smaakt ook overheerlijk met varkenshaasje, kalkoengebraad, gehaktbrood, …
Recept: Jorinde Oversteyns