Gekarameliseerd witloof met Elixir d’Anvers, rosbief en hasselback aardappelen

Feestelijk hoofdgerecht, hiermee scoor je altijd!
INGREDIENTEN

Voor 4 personen:

  • 8 aardappelen
  • 1 kg rosbief
  • 4 stronkjes Belgisch witloof
  • Boter
  • Peper & zout
  • Scheutje water
  • 50 ml Elixir d’Anvers

BEREIDING

Hasselback aardappelen
  • Verwarm de oven voor op 180°
  • Was de aardappelen en dep ze goed droog (schillen hoeft niet)
  • Maak insnijdingen van ongeveer 4 mm breed in de aardappelen, maar zorg er voor dat je de niet doorsnijdt, zodat de schijfjes langs de onderzijde van de aardappel aan mekaar blijven zitten
  • Leg de aardappelen in een ovenschaal
  • Bestrijk ze met olijfolie, zorg er voor dat er ook olie tussen de schijfjes zit (gaat het makkelijkst met een keukenpenseel)
  • Bestrooi de aardappelen met grof zeezout
  • Plaats de aardappelen +/- 50 à 60 minuten in de oven
Rosbief
  • Haal het vlees +/- 30 minuten voor de bereiding uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur komt
  • Smelt wat boter in een pan en bak het vlees rondom rond goudbruin
  • Kruid voldoende met peper & zout
  • Doe het vlees in een ovenschotel en plaats 25 minuten in de oven naast de aardappelen
  • Haal het vlees uit de oven en draai het om
  • Omwikkel het met aluminiumfolie en laat even rusten
Gekarameliseerd witloof met Elixir d’Anvers
  • Maak het witloof schoon en snij de stronkjes in 2
  • Smelt de boter in een pan en bak de stronkjes langs beide zijden goudbruin
  • Kruid met peper en zout
  • Voeg een scheutje water toe en dek het geheel af met een stuk boterpapier (duw het boterpapier een beetje aan)
  • Laat de stronkjes +/- 10 min stoven en verwijder het boterpapier
  • Overgiet de witloof met Elixir d’Anvers
  • Laat nog een 8-tal minuten stoven tot het meeste vocht verdampt is
Afwerking
  • Snij het vlees in schijfjes en verdeel over de borden, voeg hierbij de hasselback aardappelen en het gekarameliseerd witloof

Tip: Gekarameliseerd witloof met Elixir d’Anvers smaakt ook overheerlijk met varkenshaasje, kalkoengebraad, gehaktbrood, …