Elixir d’Anvers Sinterklaas taart

Wie braaf is krijgt lekkers
INGREDIENTEN

Bodem:

  • 200 g speculaas
  • 60 g boter

Vulling:

  • 80 ml Elixir d’Anvers
  • 250 ml room
  • 250 g ricotta
  • Sap van 3 mandarijntjes
  • 60 g poedersuiker
  • 5 blaadjes gelatine

Afwerking:

  • 1 Chocolade Sinterklaas ventje
  • 3 mandarijntjes
  • 1 el abrikozenconfituur

Benodigdheden:

  • Springvorm van +/- 18 cm
  • Bakpapier
  • Keukenpenseel

BEREIDING

Bodem
  • Breek de speculaas in stukken en vermaal in een blender of keukenmachine
  • Smelt de boter op een zacht vuur en voeg bij de speculaas
  • Mix de boter onder de speculaas
  • Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier (overteken de ronde vorm eerst op het bakpapier en knip dit uit met een schaar)
  • Doe het deeg in de springvorm en duw goed aan met de achterzijde van een lepel
  • Plaats de springvorm met het deeg in de koelkast
Vulling
  • Laat de gelatineblaadjes 10 min weken in koud water
  • Klop ondertussen de slagroom samen met de poedersuiker op tot een luchtige massa
  • Voeg de ricotta en de Elixir d’Anvers toe en roer om
  • Pers het sap uit de mandarijntjes en warm het op, maar laat het niet koken.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit, voeg ze toe aan het warme sap van de mandarijntjes en roer goed om met een garde tot de gelatineblaadjes volledig opgelost zijn
  • Laat het sap met de gelatine even afkoelen, voeg het toe aan het slagroom-ricotta mengsel en roer om
  • Neem de springvorm met de speculaasbodem uit de koelkast en bekleed de zijwanden van de springvorm met stroken bakpapier (vet de randen van de springvorm eerst even in met boter)
  • Verdeel het slagroom-ricotta mengsel over de speculaasbodem en strijk het plat
  • Plaats de taart in de koelkast en laat minimum 3 uur opstijven
Afwerking
  • Verwarm de abrikozenconfituur, voeg een scheutje water toe en roer om
  • Pel de mandarijntjes en verdeel de partjes pansgewijs over het midden van de taart
  • Hou enkele groene blaadjes van de mandarijntjes bij ter decoratie
  • Breng met een keukenpenseel een dun laagje abrikozenconfituur aan op de mandarijnpartjes
  • Steek enkele groene blaadjes tussen de mandarijnpartjes
  • Breek het chocolade Sinterklaas ventje in grove stukken en verdeel nonchalant tussen de mandarijnpartjes