Elixir d’Anvers Sinterklaas taart
Wie braaf is krijgt lekkers
INGREDIENTEN
Bodem:
- 200 g speculaas
- 60 g boter
Vulling:
- 80 ml Elixir d’Anvers
- 250 ml room
- 250 g ricotta
- Sap van 3 mandarijntjes
- 60 g poedersuiker
- 5 blaadjes gelatine
Afwerking:
- 1 Chocolade Sinterklaas ventje
- 3 mandarijntjes
- 1 el abrikozenconfituur
Benodigdheden:
- Springvorm van +/- 18 cm
- Bakpapier
- Keukenpenseel
BEREIDING
Bodem
- Breek de speculaas in stukken en vermaal in een blender of keukenmachine
- Smelt de boter op een zacht vuur en voeg bij de speculaas
- Mix de boter onder de speculaas
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier (overteken de ronde vorm eerst op het bakpapier en knip dit uit met een schaar)
- Doe het deeg in de springvorm en duw goed aan met de achterzijde van een lepel
- Plaats de springvorm met het deeg in de koelkast
Vulling
- Laat de gelatineblaadjes 10 min weken in koud water
- Klop ondertussen de slagroom samen met de poedersuiker op tot een luchtige massa
- Voeg de ricotta en de Elixir d’Anvers toe en roer om
- Pers het sap uit de mandarijntjes en warm het op, maar laat het niet koken.
- Knijp de gelatineblaadjes uit, voeg ze toe aan het warme sap van de mandarijntjes en roer goed om met een garde tot de gelatineblaadjes volledig opgelost zijn
- Laat het sap met de gelatine even afkoelen, voeg het toe aan het slagroom-ricotta mengsel en roer om
- Neem de springvorm met de speculaasbodem uit de koelkast en bekleed de zijwanden van de springvorm met stroken bakpapier (vet de randen van de springvorm eerst even in met boter)
- Verdeel het slagroom-ricotta mengsel over de speculaasbodem en strijk het plat
- Plaats de taart in de koelkast en laat minimum 3 uur opstijven
Afwerking
- Verwarm de abrikozenconfituur, voeg een scheutje water toe en roer om
- Pel de mandarijntjes en verdeel de partjes pansgewijs over het midden van de taart
- Hou enkele groene blaadjes van de mandarijntjes bij ter decoratie
- Breng met een keukenpenseel een dun laagje abrikozenconfituur aan op de mandarijnpartjes
- Steek enkele groene blaadjes tussen de mandarijnpartjes
- Breek het chocolade Sinterklaas ventje in grove stukken en verdeel nonchalant tussen de mandarijnpartjes
Recept: Jorinde Oversteyns