Toastjes met zelfgemaakte levercrème en veenbessen met Elixir d’Anvers

Verfijnd, smaakvol en gegarandeerd een succes aan tafel!
INGREDIENTEN
  • 25 ml Elixir d’Anvers
  • 400 g varkenslever
  • 150 g boter
  • scheutje olijfolie
  • 2 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • peper, zout en nootmuskaat
  • 1 takje tijm
  • 3 blaadje salie
  • scheutje cognac
  • 75 ml room
  • toastjes
  • 75 g veenbessen
  • 25 g suiker

BEREIDING

Pel de sjalotten en snipper ze fijn. Pel de knoflook en hak deze ook fijn.

Rits de blaadjes tijm van de takjes en snijd de salie fijn.

Smelt de boter in een pannetje op heel laag vuur. Voeg de sjalot en knoflook toe en stoof ze tot ze glazig zijn. Roer de fijngesneden kruiden erdoor en zet de pan daarna opzij.

Verhit een scheutje olijfolie in een andere pan en bak de varkenslever aan (deze mag nog rozig zijn). Kruid met peper en zout.

Flambeer voorzichtig met cognac (flambeer nooit onder de dampkap).

Schep de lever in een hakmolen of keukenmachine. Voeg de gestoofde sjalot, kruiden en de boter toe. Pureer alles tot een gladde levercrème. Voeg ondertussen de room toe. Proef en breng verder op smaak met peper, zout en eventueel een snufje nootmuskaat.

Laat de machine nog een halve minuut draaien om alles goed door te mengen.

Zeef de levercrème door een fijne zeef en druk het mengsel met de bolle kant van een lepel door. Gooi de taaie stukjes en kruidenresten weg.

Bewaar de levercrème in de koelkast tot gebruik.

Doe de veenbessen, suiker en Elixir d’Anvers in een steelpan en breng aan de kook. Laat zachtjes pruttelen totdat de veenbessen gaar zijn, maar heel blijven. Laat volledig afkoelen.

Smeer de levercrème op toastjes en werk af met enkele veenbessen.

Recept: Kris Kookt