Rijstpap met Elixir d’Anvers , peer en crumble van chocolade
Rijstpap met bruine suiker is een echte Belgische klassieker.
INGREDIENTEN
Voor 8 personen
- 50 ml Elixir d’Anvers
- 1 liter verse melk
- 150 g dessert rijst
- 100 ml room
- 30 g boter
- 1 eigeel
- 50 g suiker
- 15 draadjes Belgische Saffraan
- 1 vanillestok
BEREIDING
Rijstpap
Let op: Om de optimale smaak uit de saffraan te halen. Laat je deze best al 1 dag op voorhand in vloeistof smaak afgeven. ik meet hiervoor 100 ml melk af. Voeg hier de saffraan aan toe, roer goed en bewaar dit in de koelkast.
- Spoel de rijst onder koud stromend water, laat goed uitlekken.
- Doe de overige melk, de helft van de room, boter en de rijst in een ruime kookpot, breng dit aan de kook.
- Snij de vanillestok overlangs door en schraap er met een mespunt de zaadjes uit. Voeg de zwarte zaadjes samen met de vanillestok toe aan de melk
- Laat dit gedurende 30 minuten zachtjes pruttelen op een klein vuur
- Voeg nu pas de melk/room mengeling met saffraan en de suiker toe
- Laat dit nog ongeveer 10 minuten op een klein vuurtje staan
- Klop ondertussen de eidooier met de andere helft van de room los
- Zet het vuur af. Roer voorzichtig de eidooier met room en Elixir d’Anvers onder de rijstpap
- Laat de rijstpap afkoelen
- Verwijder de vanillestok
Gebakken peer
- 4 harde Conférence peren
- 50 ml Elixir d’Anvers
- klontje boter
- Schil de peren, snij deze in blokjes van 1/2 cm
- Smelt een klontje boter in een ruime pan
- Bak de blokjes peer kort aan
- Blus/flambeer met Elixir d’Anvers
- Laat de blokjes geflambeerde peer volledig afkoelen
Crumble van pinda en chocolade
- 50 g boter, op kamertemperatuur
- 50 g kandijsuiker
- 50 g bloem
- 25 g gezouten pinda’s (grof gehakt)
- 25 g hazelnoten (grof gehakt)
- 1 el cacaopoeder
- Maak een mengeling van boter, bloem, suiker, cacao, pinda’s en hazelnoten
- Verspreid dit op een ovenplaat met bakpapier
- Strooi er een beetje grof zeezout over
- Bak gedurende 15 minuten op 180 graden
- Roer halverwege de crumble om met een vork
Afwerking
- Verdeel 1 el blokjes peer onder in de glazen
- Lepel de rijstpap er bovenop
- Werk af met crumble en verse munt
Recept: Kris Kookt