Rijstpap met Elixir d’Anvers , peer en crumble van chocolade

Rijstpap met bruine suiker is een echte Belgische klassieker.
INGREDIENTEN

Voor 8 personen

  • 50 ml Elixir d’Anvers
  • 1 liter verse melk
  • 150 g dessert rijst
  • 100 ml room
  • 30 g boter
  • 1 eigeel
  • 50 g suiker
  • 15 draadjes Belgische Saffraan
  • 1 vanillestok

BEREIDING

Rijstpap

Let op: Om de optimale smaak uit de saffraan te halen. Laat je deze best al 1 dag op voorhand in vloeistof smaak afgeven. ik meet hiervoor 100 ml melk af. Voeg hier de saffraan aan toe, roer goed en bewaar dit in de koelkast.

  • Spoel de rijst onder koud stromend water, laat goed uitlekken.
  • Doe de overige melk, de helft van de room, boter en de rijst in een ruime kookpot, breng dit aan de kook.
  • Snij de vanillestok overlangs door en schraap er met een mespunt de zaadjes uit. Voeg de zwarte zaadjes samen met de vanillestok toe aan de melk
  • Laat dit gedurende 30 minuten zachtjes pruttelen op een klein vuur
  • Voeg nu pas de melk/room mengeling met saffraan en de suiker toe
  • Laat dit nog ongeveer 10 minuten op een klein vuurtje staan
  • Klop ondertussen de eidooier met de andere helft van de room los
  • Zet het vuur af. Roer voorzichtig de eidooier met room en Elixir d’Anvers onder de rijstpap
  • Laat de rijstpap afkoelen
  • Verwijder de vanillestok
Gebakken peer
  • 4 harde Conférence peren
  • 50 ml Elixir d’Anvers
  • klontje boter
  • Schil de peren, snij deze in blokjes van 1/2 cm
  • Smelt een klontje boter in een ruime pan
  • Bak de blokjes peer kort aan
  • Blus/flambeer met Elixir d’Anvers
  • Laat de blokjes geflambeerde peer volledig afkoelen
Crumble van pinda en chocolade
  • 50 g boter, op kamertemperatuur
  • 50 g kandijsuiker
  • 50 g bloem
  • 25 g gezouten pinda’s (grof gehakt)
  • 25 g hazelnoten (grof gehakt)
  • 1 el cacaopoeder
  • Maak een mengeling van boter, bloem, suiker, cacao, pinda’s en hazelnoten
  • Verspreid dit op een ovenplaat met bakpapier
  • Strooi er een beetje grof zeezout over
  • Bak gedurende 15 minuten op 180 graden
  • Roer halverwege de crumble om met een vork
Afwerking
  • Verdeel 1 el blokjes peer onder in de glazen
  • Lepel de rijstpap er bovenop
  • Werk af met crumble en verse munt

Recept: Kris Kookt