Kip, Aubergine, Truffelaardappel, Elixir d’Anvers

Vilhjalmur Sigurdarson - Restaurant
INGREDIENTEN
  • 1 kg aubergine
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd
  • olijfolie
  • 60 g miso
  • 25 g sojasaus
  • 1 el hoi sin saus (optioneel)
  • zeste en sap van 2 onbehandelde citroenen
  • 4 cl Elixir d’Anvers
  • peper en zout
  • 1 kip van vrije uitloop
  • zonnebloemolie
  • fijn zout
  • 4-8 middelgrote truffelaardappelen (of een andere soort)
  • 50 g boter
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd
  • 1 takje verse rozemarijn
  • enkele takjes verse citroentijm

BEREIDING

Crème van aubergine

Schil de aubergine en snijd grof. Karamelliseer samen met de knoflook in een genereuze hoeveelheid olijfolie. in verschillende pannen. Giet vervolgens het vocht uit de pan(nen) en houd bij. Meng de miso, sojasaus, hoi sin saus (optioneel), zeste en sap van citroen, giet over de aubergines en verhit op hoog vuur. Doe de inhoud van de pan(nen) in de blender, voeg het bijgehouden vocht en de Elixir d’Anvers toe en mix tot een gladde pasta. Kruid af met peper en zout en zet apart.

Kip & aardappelen

Verwarm de oven voor op 180°C. Bestrijk de kip met zonnebloemolie en kruid de binnen- en buitenkant met zout. Rooster de kip en de aardappelen gedurende 35 min in de oven doe elke 7-8 min de ovendeur even open om de stoom af te laten. Haal de kip en de aardappelen uit de oven. Houd de aardappelen apart. Verhoog de oventemperatuur tot 215°C. Smelt de boter samen met de knoflook, de rozemarijn en de tijm in een steelpannetje. Bestrijk de binnen- en de buitenkant van de kip met deze kruidenboter. Laat de kip 15 min rusten, en bestrijk opnieuw. Rooster de kip 18 tot 20 min in de oven tot het vel goudbruin is. Steek de barbecue aan. Haal de kip uit de oven en laat een 6-tal min rusten. Snijd de aardappelen overlangs in twee en haal door het braadvocht. Grill de aardappelen en de kip kort op de barbecue. Draai eenmaal om. Voeg voor een rokerig effect wat geweekte houtmot of -snippers toe aan de gloeiende kolen, sluit het deksel van de barbecue en rook gedurende een 5-tal min. Warm de créme van aubergine opnieuw op, en serveer alles aan tafel.