Makreel, Rabarber, raapjes, Elixir de Spa

Vilhjalmur Sigurdarson - Souvenir
INGREDIENTEN
  • 4 grote makreelfilets
  • grof zeezout
  • 2 stengels rabarber
  • witte wijnazijn
  • fijn zout
  • 8 kleine raapjes
  • zonnebloemolie
  • extra virgine olijfolie
  • 5 cl Elixir de Spa
  • handvol lavas

BEREIDING

  1. Controleer de makreelfilets op achtergebleven graatjes door met je vinger van de staart weg te wrijven en pluk ze er uit met een pincet.
  2. Bedek de makreel met een laag grof zeezout en laat een 10-tal min pekelen. Was daarna voorzichtig af onder koud stromend water, dep droog, dek af en zet koel weg.
  3. Schil de rabarber en snijd in dunne slierten met behulp van een mandoline. Doe in een afsluitbare doos, besprenkel met witte wijnazijn en een snufje fijn zout en bewaar in de koelkast.
  4. Blancheer de raapjes gedurende 2 min in kokend water tot ze net gaar zijn. Verfris in koud water.
  5. Besprenkel de makreelfilets met wat zonnebloemolie en bak op het vel op matig vuur in een antikleefpan tot het vel krokant is. Laat even uitlekken op keukenpapier en schik in een diep bord.
  6. Kruid de raapjes af met wat zout, besprenkel met olijfolie en schik rond de makreel.
  7. Rol enkele rabarbersliertjes op en schik op de makreel.
  8. Meng een soeplepel sap van de rabarber met drie soeplepels olijfolie en voeg de Elixir de Spa toe. Klop tot een vinaigrette en sprenkel rond de vis. Werk af met enkele blaadjes lavas.