Kalfszwezerik, Komkommer, Oost-Indische Kers, Elixir d’Anvers

Vilhjalmur Sigurdarson - Souvenir
INGREDIENTEN
  • 250 g blad van Oost-Indische kers
  • 100 g ijs
  • 1 tl mosterd
  • 80 g water
  • fijn zout
  • extra virgine olijfolie
  • witte balsamico azijn
  • Elixir d’Anvers
  • 8 zeer kleine komkommers-, overlangs gehalveerd, of 1 grote komkommer in stukken
  • zonnebloemolie
  • 2 teentjes knoflook, geplet
  • 350-400 g kalfszwezeriken, schoongemaakt
  • 80 g boter
  • 1 tl honing
  • kleine blaadjes van Oost-Indische kers

BEREIDING

  1. Doe de bladeren van Oost-Indische kers samen met het ijs , de mosterd en het water in een blender en mix fijn tot een saus. Kruid af met fijn zout en breng op smaak met olijfolie, azijn en Elixir d’Anvers.
  2. Karamelliseer de komkommers met wat zonnebloemolie en zout op middelhoog vuur in een pan. Haal van het vuur en zet weg.
  3. Verhit wat zonnebloemolie op middelhoog vuur in een pan en voeg de knoflook toe. Bak de kalfszwezeriken voorzichtig aan één kant krokant, draai om en voeg de boter toe. Arroseer de zwezeriken voortdurend met de gesmolten boter. Het kan 16 tot 19 min duren eer de zwezeriken klaar zijn.
  4. Zet de pan met de komkommers weer op het vuur wanneer de zwezeriken bijna klaar zijn, voeg
    3 cl Elixir d’Anvers, 2 cl azijn en 1 tl honing toe, roer even om en laat de komkommers karamelliseren tot alle vocht bijna verdampt is. Haal de komkommers van het vuur en besprenkel met zout.
  5. Klop de saus even op en nappeer op een bord. Schik er de kalfszwezeriken en de komkommer op en werk af met wat kleine blaadjes Oost-Indische kers.